wtorek, 4 kwietnia 2017

Creme brulee :P

Składniki: (na 4 porcje)


  • 100 g kaszy jaglanej
  • aromat cytrynowy
  • 4 łyżki cukru trzcinowego+ cukier do posypania 
  • stała część mleczka kokosowego
  • pomarańcza
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Prażymy kaszę jaglaną w suchym garnku około 5 minut. Następnie przekładamy ją na sitko i zalewamy wodą, potem gotujemy około 15 minut. Do miękkiej kaszy dodajemy mleczko kokosowe oraz cukier, mieszamy i gotujemy razem 5 minut. Na koniec dodajemy aromat cytrynowy,szczyptę soli, skórkę otartą z pomarańczy oraz jej sok, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy kilka minut. Przygotowaną masę przekładamy do blendera, miksując na puszysty krem. Następnie przelewamy krem do czterech kokilek i wkładamy na godzinę do lodówki. Potem wysypujemy na wierzch każdego naczynia cukier trzcinowy i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika na 5 minut (temp. 250 stopni). Po tym czasie wyjmujemy kokilki i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz