piątek, 14 kwietnia 2017

Jaglany sernik

Składniki:


  • 300 g kaszy jaglanej
  • 4,5 szklanki mleka
  • aromat cytrynowy
  • puszka mleczka kokosowego
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 150 g orzeszków ziemnych lub nerkowca
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w trzech szklankach mleka, tak długo aż wsiąknie cały płyn. Odstawiamy do przestudzenia na około godzinę. Następnie dodajemy stałą część mleczka kokosowego, aromat, sok z cytryny, szczyptę soli i mieszamy. Całą masę blendujemy wraz z orzeszkami i pozostałym mlekiem. Wylewamy do małej tortownicy i pieczemy w temp. 180 stopni około godzinę. 

Polewa karmelowa

Składniki:

  • 1 łyżka mleczka kokosowego (stałej części)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:

Do małego garnka dodajemy wszystkie nasze składniki i gotujemy około 10 minut. Następnie odstawiamy do przestudzenia i polewamy nasze ciasto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz