środa, 22 lutego 2017

BCAA, czyli czym są aminokwasy rozgałęzione i w jakim celu się je stosuje.

                        BCAA są to aminokwasy rozgałęzione, do których zaliczamy leucynę, izoleucynę oraz walinę. Należą one do grupy aminokwasów egzogennych, czyli takich, których człowiek nie potrafi sam wytworzyć. Są znakomitym źródłem energii dla mięśni. Posiadają działanie antykatoboliczne, czyli działanie anty rozpadowi białek ustrojowych.

Izoleucyna- pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi. Przyjęcie odpowiedniej dawki przed wysiłkiem zabezpiecza nasze mięśnie przed katabolizmem. Natomiast spożycie jej po wysiłku zapewnia nam lepszą regenerację.

Leucyna-  wpływa korzystnie na proces spalania tkanki tłuszczowej przyczyniając się do poprawy składu ciała. Dzięki niej możemy utrzymać odpowiedni poziom leptyny, co ma duże znaczenie podczas redukcji.

Walina- przyczynia się do ochrony białek mięśniowych przed katabolizmem. Może odsuwać wystąpienie zmęczenia podczas trwania wysiłku fizycznego.

Badania naukowe

                       Badania naukowe potwierdzają skuteczność działania aminokwasów rozgałęzionych. Jedno z nich przeprowadzono w grupie kulturystów ćwiczących od dwóch lat. Osoby, które spożywały dawkę 7,5 g BCAA przed i po treningu zanotowały przyrost 1 kg masy ciała, przy równoczesnej utracie 4,5 kg tkanki tłuszczowej. Natomiast w drugiej grupie odnotowano przyrost masy zaledwie o 0,75 kg, a utrata tkanki tłuszczowej nie była większa niż 0,5 kg, co więcej w grupie przyjmującej BCAA odnotowano większy przyrost siły nóg.

Podsumowanie

               Aminokwasy rozgałęzione niewątpliwie działają, mogą nasilać procesy spalania tkanki tłuszczowej. Nie tylko badania naukowe potwierdzają ich działanie, ale także opinie wielu sportowców z całego świata.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz