DESERY

Jaglany sernik

Składniki:


  • 300 g kaszy jaglanej
  • 4,5 szklanki mleka
  • aromat cytrynowy
  • puszka mleczka kokosowego
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 150 g orzeszków ziemnych lub nerkowca
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w trzech szklankach mleka, tak długo aż wsiąknie cały płyn. Odstawiamy do przestudzenia na około godzinę. Następnie dodajemy stałą część mleczka kokosowego, aromat, sok z cytryny, szczyptę soli i mieszamy. Całą masę blendujemy wraz z orzeszkami i pozostałym mlekiem. Wylewamy do małej tortownicy i pieczemy w temp. 180 stopni około godzinę. 

Polewa karmelowa

Składniki:


  • 1 łyżka mleczka kokosowego (stałej części)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:

Do małego garnka dodajemy wszystkie nasze składniki i gotujemy około 10 minut. Następnie odstawiamy do przestudzenia i polewamy nasze ciasto.


Creme brulee


Składniki: (na 4 porcje)


  • 100 g kaszy jaglanej
  • aromat cytrynowy
  • 4 łyżki cukru trzcinowego+ cukier do posypania 
  • stała część mleczka kokosowego
  • pomarańcza
  • szczypta soli
Przygotowanie:



Prażymy kaszę jaglaną w suchym garnku około 5 minut. Następnie przekładamy ją na sitko i zalewamy wodą, potem gotujemy około 15 minut. Do miękkiej kaszy dodajemy mleczko kokosowe oraz cukier, mieszamy i gotujemy razem 5 minut. Na koniec dodajemy aromat cytrynowy,szczyptę soli, skórkę otartą z pomarańczy oraz jej sok, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy kilka minut. Przygotowaną masę przekładamy do blendera, miksując na puszysty krem. Następnie przelewamy krem do czterech kokilek i wkładamy na godzinę do lodówki. Potem wysypujemy na wierzch każdego naczynia cukier trzcinowy i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika na 5 minut (temp. 250 stopni). Po tym czasie wyjmujemy kokilki i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe!



Rafaello


Składniki: (na 10 sztuk)
  • 100 g mąki kokosowej
  • 3 łyżki nutwhey almond lub tahini lub masło z orzechów nerkowca
  • 100 ml mleka
  • 10 migdałów
  • 10 g białka kokosowego
  • wiórki kokosowe do obtaczania
Przygotowanie:



W kąpieli wodnej rozpuszczamy nutwhey wraz z mlekiem i zalewamy tym naszą mąkę kokosową oraz białko. Migdały moczymy w gorącej wodzie około pół godziny. Formujemy kuleczki i do środka wsadzamy po jednym migdale. Obtaczamy w wiórkach, następnie schładzamy w lodówce.


Monte


Składniki:


  • 120 g orzechów laskowych
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 30 g orzeszków ziemnych bez soli
  • 100 g kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kakao
Przygotowanie:



Kaszę prażymy przez kilka minut w suchym garnku. Następnie płuczemy zimną wodą i gotujemy około 15 minut do miękkości. Orzechy laskowe prażymy na patelni, tak aby skórka stała się mocno brązowa i odchodziła od orzechów. Następnie pocieramy nasze orzechy, by pozbyć się skórki. Do blendera wlewamy mleko i wsypujemy nasze fistaszki oraz oczyszczone orzechy laskowe. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy, im dłużej tym lepiej! Dodajemy cukier i szczyptę soli dla wydobycia smaku. Następnie wrzucamy ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Połowę kremu przekładamy do miseczki, do pozostałego dodajemy kakao i mieszamy. Krem czekoladowy przekładamy do pucharków, na wierzch wylewamy jasną masę. Tak przygotowany deser chłodzimy w lodówce.


Karpatka


Składniki:

Ciasto:


  • 120 g masła roślinnego
  • szklanka wody
  • szklanka mąki owsianej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek 
Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego wodę, następnie mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do zimnej masy dodać jaja i proszek do pieczenia. Piec na dużej blasze pierwsze 10 min w 200 stopniach, a kolejne 15 min w 180 stopniach.

Krem:

  • 2 budynie wanilinowe (80 g)
  • 750 ml mleka sojowego
  • 200 g masła
  • 6 łyżek miodu lub innego słodu
Przygotowanie:



Zagotować pół litra mleka z miodem, w pozostałym mleku rozpuścić budynie i dodać do wrzącego mleka. Gotować do uzyskania gęstej masy, następnie odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na godzinę. Gdy nasz budyń dobrze stężeje należy dodać do niego masło i zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Gotowe!



Ciasteczka oreo

Składniki:

  • 100 g wiórek kokosowych
  • 50 g daktyli
  • 20 g otrąb żytnich
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  •  3  łyżki kakao
  • 1 łyżka kakao
Przygotowanie:

Daktyle zalewamy gorącą wodą do namięknięcia, następnie blendujemy je z olejem i przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki. Naszą masę przekładamy na deskę do krojenia obłożoną folią, przykrywamy drugim kawałkiem folii i wałkujemy na preferowaną grubość. Następnie ciasto chowamy na około godzinę do zamrażarki.

Krem:
  • 100 g kremu kokosowego osadzającego się na puszce mleczka kokosowego lub 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki syropu klonowego, lub miodu
  • 10 g budyniu śmietankowego
  • aromat waniliowy
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na krem razem miksujemy.


Gdy nasza masa ciasteczkowa lekko zamarznie wyciągamy ją i wycinamy szklanką kółka, które przekładamy kremem. Gotowe!



Proteinowe batoniki Bounty 

Składniki:


  • 80 g wiórek kokosowych
  • 30 g odżywki białkowej kokosowej
  • mleko sojowe (około pół szklanki)
Polewa czekoladowa:

  • masło roślinne 50 g
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • łyżka miodu
Przygotowanie:

Łączymy białko, wiórki i mleko, formujemy batoniki i chowamy na kilka minut do lodówki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, kakao i miód. Czekamy aż polewa trochę ostygnie i oblewamy batoniki.


Smacznego!



Ptasie mleczko

Składniki:

  • 2 mleczka kokosowe 400 ml (włożyłam je dzień wcześniej do lodówki, aby na górze zrobił się pyszny, biały krem kokosowy)
  • szklanka mleka (ja dodałam mleko sojowe alpro o smaku waniliowym)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z cytryny
  • sok z połowy pomarańczy
  • aromat wanilinowy
  • kakao do opsypania
Przygotowanie:

Krem kokosowy, który zebrał się na naszej puszce, przekładamy do miski (bez wody kokosowej).

Miksujemy z cukrem, dodajemy mleko, sok z cytryny i pomarańczy, aromat waniliowy. Następnie rozpuszczamy 5 łyżeczek żelatyny w około 1/4 szklanki wody i dodajemy do naszej masy. Masę przekładamy na blachę, wyłożoną folią i wkładamy do lodówki, na kilka godzin. Następnie kroimy ją na kształt ptasiego mleczka i obtaczamy w kakao. Gotowe!



Fit pralinki

Składniki: (na 4 sztuki)

  • 100 g oleju kokosowego
  • 10 g kakao
  • 3 łyżki syropu klonowego (można dodać miód, syrop z agawy)
Krem:

  • 50 g masła orzechowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 10 g migdałów

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao i syrop klonowy. Przelewamy połowę naszej masy czekoladowej do 4 foremek i wkładamy na około 20 minut do zamrażalnika.

Krem:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło orzechowe, dodajemy syrop klonowy i pokrojone na mniejsze kawałki migdały. 


Nasz krem wykładamy na babeczki, zalewamy resztą czekolady i wkładamy do zamrażalnika na około 40 minut. Gotowe!


Brownie z czerwonej fasoli 
Witajcie!
Dziś przychodzę do was z przepisem na świetne brownie!
Jest pyszne!

Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • banan
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki ksylitolu lub miodu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
Procedura jest bardzo prosta :D. Nastawiamy piekarnik  na 180 stopni. Płuczemy fasolę, wrzucamy do blendera z pozostałymi składnikami, miksujemy na gładką masę. Gotową masę przelewamy do małej tortownicy lub aluminiowej keksówki, wyłożonej pergaminem.
Brownie pieczemy 45-60 minut.
Smacznego! :)

Polewa 1:

  • 50 g masła orzechowego
  • 20 g ożywki białkowej
  • woda
  • kakao (do smaku)
Do miseczki wsypujemy białko i kakao, dodajemy wodę, tak aby składniki  się rozpuściły, następnie masło orzechowe, wszystko razem łączymy na gładką masę.

Polewa 2:

  • 100 g malin
  • 50 g jagód
  • woda
  • miód (opcjonalnie)
 Wszystko miksujemy w blenderze :)



Sernik na spodzie z otrąb orkiszowych 

składniki na spód sernika:
  • 45 g otrąb orkiszowych
  • 3 żółtka
  • łyżka miodu około (22 g)
  • 15 g kakao
  • 25 ml mleka
składniki na masę serową:
  • 3 białka
  • pół szklanki ksylitolu (lub miodu)
  • 2 budynie waniliowe (80g)
  • 2 duże jogurty naturalne (około 330 g każdy)
Przygotowanie:

Małą tortownicę wyłożyć pergaminem, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Następnie wszystkie składniki  na spód sernika połączyć łyżką, wylać na papier, piec przez 10 minut.
Ubijamy białka i powoli dodajemy ksylitol, budynie i jogurty naturalne. Masę wylewamy na spód ciasta i pieczemy całość 50 minut. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
Smacznego! :)



Batony muesli


Składniki:
  •  2 szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki suszonych owoców (żurawiny, moreli)
  • garść orzechów (nerkowca, włoskich, laskowych)
  • garść łuskanych migadałów
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • 5 łyżek miodu
  • 2  łyżki masła

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy masło z miodem. Do miski wsypujemy resztę składników, mieszamy i zalewamy zawartością garnka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-25 minut. :)





Pudding z kaszy manny z bananem i malinami



  
 Składniki:

  • 30 g kaszy manny
  • 250 ml mleka
  • banan
  • maliny


Przygotowanie:

Kaszę mannę gotujemy w 100 ml mleka, przekładamy do blendera i miksujemy z bananem i pozostałym mlekiem. Przekładamy do miseczki, posypujemy malinami (najlepiej jest schłodzić pudding).
Smacznego! Jest na prawdę pyszny i bardzo prosty :). 



Batony proteinowe

Składniki:


  • 30 g odżywki białkowej kokosowej
  • woda
  • 30 g mąki kokosowej lub wiórek kokosowych
  • 30 g całych migdałów
  • kakao
  • łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:

Odżywkę białkową wsypać do miski (łyżeczkę odżywki zostawiamy na później), dodać trochę wody, mieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy mąkę kokosową oraz migdały (pokrojone na pół). Mieszamy i masa gotowa :). Formujemy dwa lub trzy batoniki, odkładamy na talerzyk. Do szklanki wsypujemy łyżeczkę kakao i łyżeczkę odżywki białkowej, mieszamy z wodą, następnie dodajemy masło orzechowe i dokładnie łączymy, powstałą polewą czekoladową smarujemy batoniki. :)
Smacznego! 





Tiramisu

Składniki:
Biszkopt
  • 5 jajek
  • 130 g maki kukurydzianej
  • 150 g cukru trzcinowego lub innego słodu :)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka (na zmniejszonych obrotach).
Potem dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy około 20-30 cm. Pieczemy w temp. 180 stopni mniej więcej 30 minut.
Masa z serka mascarpone
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 500 g serka mascarpone
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo mascarpone, następnie szpatułką dodajemy ubite na sztywno białka. Masa gotowa!
Upieczony biszkopt kroimy poziomo na dwa mniejsze, umieszczamy jeden z nich w tortownicy, następnie nasączamy naparem z zimnej już kawy (w ilościach jakie preferujemy), wykładamy połowę masy z serka mascarpone, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, który również nasączamy, wykładamy resztę masy i posypujemy kakao. Gotowe!

Ciastko oreo

Składniki: (na ciasto czekoladowe)

  • 2 jaja
  • cukier trzcinowy 20 g
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 15 g kakao
Sposób przygotowania:

Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, potem mąkę i kakao. Ciasto wylewamy na kształt kwadratu i pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni.

Krem:

  • mleczko kokosowe 150 g
  • 30 g odżywki białkowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:


Miksujemy mleczko wraz z odżywką, następnie dodajemy do masy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Czekamy aż całość delikatnie stężeje i wykładamy masę na ciasto.




Fit naleśniki

Składniki:

  • 2 jaja
  • mąka owsiana 3 łyżki (możemy dodać też łyżkę odżywki białkowej i 2 łyżki mąki)
  • ulubiony dżem 
  • olej kokosowy (10 g, 1 łyżka)
  • fit bita śmietana (przepis)

Przygotowanie:

Ciasto naleśnikowe: jaja miksujemy, następnie dodajemy mąkę, gdy masa jest za gęsta dolewamy mleko lub wodę, gdy za rzadka dosypujemy trochę mąki lub odżywki białkowej. Rozgrzewamy patelnię, roztapiamy na niej olej kokosowy i smażymy nasze naleśniki.
Gotowe naleśniki przekładamy dżemem i dekorujemy bitą śmietaną.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz