Jaglany sernik
Creme brulee
Rafaello
Monte
Karpatka
Ciasteczka oreo
Składniki:
Składniki:
- 300 g kaszy jaglanej
- 4,5 szklanki mleka
- aromat cytrynowy
- puszka mleczka kokosowego
- pół szklanki cukru trzcinowego
- sok z jednej cytryny
- szczypta soli
- 150 g orzeszków ziemnych lub nerkowca
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w trzech szklankach mleka, tak długo aż wsiąknie cały płyn. Odstawiamy do przestudzenia na około godzinę. Następnie dodajemy stałą część mleczka kokosowego, aromat, sok z cytryny, szczyptę soli i mieszamy. Całą masę blendujemy wraz z orzeszkami i pozostałym mlekiem. Wylewamy do małej tortownicy i pieczemy w temp. 180 stopni około godzinę.
Polewa karmelowa
Składniki:
- 1 łyżka mleczka kokosowego (stałej części)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Składniki: (na 4 porcje)
- 100 g kaszy jaglanej
- aromat cytrynowy
- 4 łyżki cukru trzcinowego+ cukier do posypania
- stała część mleczka kokosowego
- pomarańcza
- szczypta soli
Przygotowanie:
Prażymy kaszę jaglaną w suchym garnku około 5 minut. Następnie przekładamy ją na sitko i zalewamy wodą, potem gotujemy około 15 minut. Do miękkiej kaszy dodajemy mleczko kokosowe oraz cukier, mieszamy i gotujemy razem 5 minut. Na koniec dodajemy aromat cytrynowy,szczyptę soli, skórkę otartą z pomarańczy oraz jej sok, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy kilka minut. Przygotowaną masę przekładamy do blendera, miksując na puszysty krem. Następnie przelewamy krem do czterech kokilek i wkładamy na godzinę do lodówki. Potem wysypujemy na wierzch każdego naczynia cukier trzcinowy i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika na 5 minut (temp. 250 stopni). Po tym czasie wyjmujemy kokilki i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe!
Rafaello
Składniki: (na 10 sztuk)
- 100 g mąki kokosowej
- 3 łyżki nutwhey almond lub tahini lub masło z orzechów nerkowca
- 100 ml mleka
- 10 migdałów
- 10 g białka kokosowego
- wiórki kokosowe do obtaczania
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy nutwhey wraz z mlekiem i zalewamy tym naszą mąkę kokosową oraz białko. Migdały moczymy w gorącej wodzie około pół godziny. Formujemy kuleczki i do środka wsadzamy po jednym migdale. Obtaczamy w wiórkach, następnie schładzamy w lodówce.
Składniki:
- 120 g orzechów laskowych
- 1,5 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 30 g orzeszków ziemnych bez soli
- 100 g kaszy jaglanej
- szczypta soli
- 4 łyżki kakao
Przygotowanie:
Kaszę prażymy przez kilka minut w suchym garnku. Następnie płuczemy zimną wodą i gotujemy około 15 minut do miękkości. Orzechy laskowe prażymy na patelni, tak aby skórka stała się mocno brązowa i odchodziła od orzechów. Następnie pocieramy nasze orzechy, by pozbyć się skórki. Do blendera wlewamy mleko i wsypujemy nasze fistaszki oraz oczyszczone orzechy laskowe. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy, im dłużej tym lepiej! Dodajemy cukier i szczyptę soli dla wydobycia smaku. Następnie wrzucamy ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Połowę kremu przekładamy do miseczki, do pozostałego dodajemy kakao i mieszamy. Krem czekoladowy przekładamy do pucharków, na wierzch wylewamy jasną masę. Tak przygotowany deser chłodzimy w lodówce.
Składniki:
Ciasto:
- 120 g masła roślinnego
- szklanka wody
- szklanka mąki owsianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego wodę, następnie mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do zimnej masy dodać jaja i proszek do pieczenia. Piec na dużej blasze pierwsze 10 min w 200 stopniach, a kolejne 15 min w 180 stopniach.
Krem:
- 2 budynie wanilinowe (80 g)
- 750 ml mleka sojowego
- 200 g masła
- 6 łyżek miodu lub innego słodu
Przygotowanie:
Zagotować pół litra mleka z miodem, w pozostałym mleku rozpuścić budynie i dodać do wrzącego mleka. Gotować do uzyskania gęstej masy, następnie odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na godzinę. Gdy nasz budyń dobrze stężeje należy dodać do niego masło i zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Gotowe!
Ciasteczka oreo
Składniki:
- 100 g wiórek kokosowych
- 50 g daktyli
- 20 g otrąb żytnich
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą do namięknięcia, następnie blendujemy je z olejem i przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki. Naszą masę przekładamy na deskę do krojenia obłożoną folią, przykrywamy drugim kawałkiem folii i wałkujemy na preferowaną grubość. Następnie ciasto chowamy na około godzinę do zamrażarki.
Krem:
- 100 g kremu kokosowego osadzającego się na puszce mleczka kokosowego lub 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki syropu klonowego, lub miodu
- 10 g budyniu śmietankowego
- aromat waniliowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na krem razem miksujemy.
Gdy nasza masa ciasteczkowa lekko zamarznie wyciągamy ją i wycinamy szklanką kółka, które przekładamy kremem. Gotowe!
Proteinowe batoniki Bounty Składniki:
- 80 g wiórek kokosowych
- 30 g odżywki białkowej kokosowej
- mleko sojowe (około pół szklanki)
Polewa czekoladowa:
- masło roślinne 50 g
- 1,5 łyżeczki kakao
- łyżka miodu
Przygotowanie:
Łączymy białko, wiórki i mleko, formujemy batoniki i chowamy na kilka minut do lodówki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, kakao i miód. Czekamy aż polewa trochę ostygnie i oblewamy batoniki.
Ptasie mleczko
Składniki:
- 2 mleczka kokosowe 400 ml (włożyłam je dzień wcześniej do lodówki, aby na górze zrobił się pyszny, biały krem kokosowy)
- szklanka mleka (ja dodałam mleko sojowe alpro o smaku waniliowym)
- 5 łyżeczek żelatyny
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- sok z cytryny
- sok z połowy pomarańczy
- aromat wanilinowy
- kakao do opsypania
Przygotowanie:
Krem kokosowy, który zebrał się na naszej puszce, przekładamy do miski (bez wody kokosowej).
Miksujemy z cukrem, dodajemy mleko, sok z cytryny i pomarańczy, aromat waniliowy. Następnie rozpuszczamy 5 łyżeczek żelatyny w około 1/4 szklanki wody i dodajemy do naszej masy. Masę przekładamy na blachę, wyłożoną folią i wkładamy do lodówki, na kilka godzin. Następnie kroimy ją na kształt ptasiego mleczka i obtaczamy w kakao. Gotowe!
Składniki: (na 4 sztuki)
- 100 g oleju kokosowego
- 10 g kakao
- 3 łyżki syropu klonowego (można dodać miód, syrop z agawy)
Krem:
- 50 g masła orzechowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 10 g migdałów
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao i syrop klonowy. Przelewamy połowę naszej masy czekoladowej do 4 foremek i wkładamy na około 20 minut do zamrażalnika.
Krem:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło orzechowe, dodajemy syrop klonowy i pokrojone na mniejsze kawałki migdały.
Nasz krem wykładamy na babeczki, zalewamy resztą czekolady i wkładamy do zamrażalnika na około 40 minut. Gotowe!
Brownie z czerwonej fasoli
Witajcie!
Dziś przychodzę do was z przepisem na świetne brownie!
Jest pyszne!
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- banan
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki ksylitolu lub miodu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
Procedura jest bardzo prosta :D. Nastawiamy piekarnik na 180
stopni. Płuczemy fasolę, wrzucamy do blendera z pozostałymi składnikami,
miksujemy na gładką masę. Gotową masę przelewamy do małej tortownicy
lub aluminiowej keksówki, wyłożonej pergaminem.
Brownie pieczemy 45-60 minut.
Smacznego! :)
Polewa 1:
- 50 g masła orzechowego
- 20 g ożywki białkowej
- woda
- kakao (do smaku)
Do miseczki wsypujemy białko i kakao, dodajemy wodę, tak aby
składniki się rozpuściły, następnie masło orzechowe, wszystko razem
łączymy na gładką masę.
Polewa 2:
- 100 g malin
- 50 g jagód
- woda
- miód (opcjonalnie)
Wszystko miksujemy w blenderze :)
Sernik na spodzie z otrąb orkiszowych
składniki na spód sernika:
- 45 g otrąb orkiszowych
- 3 żółtka
- łyżka miodu około (22 g)
- 15 g kakao
- 25 ml mleka
składniki na masę serową:
- 3 białka
- pół szklanki ksylitolu (lub miodu)
- 2 budynie waniliowe (80g)
- 2 duże jogurty naturalne (około 330 g każdy)
Przygotowanie:
Małą tortownicę wyłożyć pergaminem, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Następnie wszystkie składniki na spód sernika połączyć łyżką, wylać na papier, piec przez 10 minut.
Ubijamy białka i powoli dodajemy ksylitol, budynie i jogurty naturalne. Masę wylewamy na spód ciasta i pieczemy całość 50 minut. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
Smacznego! :)
Batony muesli
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- pół szklanki suszonych owoców (żurawiny, moreli)
- garść orzechów (nerkowca, włoskich, laskowych)
- garść łuskanych migadałów
- pół szklanki pestek słonecznika
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło z miodem. Do miski wsypujemy resztę składników, mieszamy i zalewamy zawartością garnka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-25 minut. :)
Pudding z kaszy manny z bananem i malinami
Składniki:
- 30 g kaszy manny
- 250 ml mleka
- banan
- maliny
Przygotowanie:
Kaszę mannę gotujemy w 100 ml mleka, przekładamy do blendera i miksujemy z bananem i pozostałym mlekiem. Przekładamy do miseczki, posypujemy malinami (najlepiej jest schłodzić pudding).
Smacznego! Jest na prawdę pyszny i bardzo prosty :).
Batony proteinowe
Składniki:
Batony proteinowe
Składniki:
- 30 g odżywki białkowej kokosowej
- woda
- 30 g mąki kokosowej lub wiórek kokosowych
- 30 g całych migdałów
- kakao
- łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
Odżywkę białkową wsypać do miski (łyżeczkę odżywki zostawiamy na później), dodać trochę wody, mieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy mąkę kokosową oraz migdały (pokrojone na pół). Mieszamy i masa gotowa :). Formujemy dwa lub trzy batoniki, odkładamy na talerzyk. Do szklanki wsypujemy łyżeczkę kakao i łyżeczkę odżywki białkowej, mieszamy z wodą, następnie dodajemy masło orzechowe i dokładnie łączymy, powstałą polewą czekoladową smarujemy batoniki. :)
Smacznego!
Tiramisu
Składniki:
Biszkopt
- 5 jajek
- 130 g maki kukurydzianej
- 150 g cukru trzcinowego lub innego słodu :)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka (na zmniejszonych obrotach).
Potem dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na
tortownicę o średnicy około 20-30 cm. Pieczemy w temp. 180 stopni mniej
więcej 30 minut.
Masa z serka mascarpone
- 40 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 500 g serka mascarpone
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo mascarpone, następnie szpatułką dodajemy ubite na sztywno białka. Masa gotowa!
Upieczony biszkopt kroimy poziomo na dwa mniejsze, umieszczamy jeden z
nich w tortownicy, następnie nasączamy naparem z zimnej już kawy (w
ilościach jakie preferujemy), wykładamy połowę masy z serka mascarpone,
przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, który również nasączamy, wykładamy
resztę masy i posypujemy kakao. Gotowe!
Ciastko oreo
Składniki: (na ciasto czekoladowe)
- 2 jaja
- cukier trzcinowy 20 g
- 40 g mąki kukurydzianej
- 15 g kakao
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, potem mąkę i kakao. Ciasto wylewamy na kształt kwadratu i pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni.
Krem:
- mleczko kokosowe 150 g
- 30 g odżywki białkowej
- 2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
Miksujemy mleczko wraz z odżywką, następnie dodajemy do masy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Czekamy aż całość delikatnie stężeje i wykładamy masę na ciasto.
Fit naleśniki
Składniki:
- 2 jaja
- mąka owsiana 3 łyżki (możemy dodać też łyżkę odżywki białkowej i 2 łyżki mąki)
- ulubiony dżem
- olej kokosowy (10 g, 1 łyżka)
- fit bita śmietana (przepis)
Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe: jaja miksujemy, następnie dodajemy mąkę, gdy masa jest za gęsta dolewamy mleko lub wodę, gdy za rzadka dosypujemy trochę mąki lub odżywki białkowej. Rozgrzewamy patelnię, roztapiamy na niej olej kokosowy i smażymy nasze naleśniki.
Gotowe naleśniki przekładamy dżemem i dekorujemy bitą śmietaną.
Smacznego!
Ciasto naleśnikowe: jaja miksujemy, następnie dodajemy mąkę, gdy masa jest za gęsta dolewamy mleko lub wodę, gdy za rzadka dosypujemy trochę mąki lub odżywki białkowej. Rozgrzewamy patelnię, roztapiamy na niej olej kokosowy i smażymy nasze naleśniki.
Gotowe naleśniki przekładamy dżemem i dekorujemy bitą śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz