DANIA GŁÓWNE

Zupa krem z kalafiora

Składniki:

  • cebula
  • łyżka masła lub oleju kokosowego
  • kalafior
  • 1,5 l bulionu (lub więcej, to zależy jaką konsystencję chcemy uzyskać)
  • jeden ząbek czosnku
 Przygotowanie:

Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy starty ząbek czosnku. W garnku podgrzewamy bulion, gotujemy w nim kalafior do miękkości. Następnie łączymy razem wszystkie składniki razem, doprawiamy pieprzem i ulubionymi przyprawami (ja dodaję zioła prowansalskie). Blendujemy wszystko i mamy oto gotowy pyszny krem :).



 





Fit pizza

                                                                             Składniki:                                                                   
  • Tortilla 1 szt. (można kupić lub zrobić samemu, przepis podam niżej) :)
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • ulubione warzywa
  • kawałki smażonego kurczaka
  • ser mozzarella, pół kulki

Przygotowanie:

Kładziemy tortillę  na papier do pieczenia, smarujemy ją przecierem pomidorowym rozrobionym z oliwą, odrobiną wody i ziołami. Dodajemy warzywa oraz kawałki kurczaka, posypujemy startą na tarce mozzarellą. Pieczemy około 10 minut w nagrzanym
piekarniku do 180 stopni. :)



Tortilla

Składniki:
  • szklanka mąki (pszennej, żytniej)
  • 100 ml ciepłej wody
  • łyżeczka oleju
Przygotowanie: 

Do miski wsypujemy mąkę i zalewamy ją wodą oraz olejem. Wyrabiamy ciasto o konsystencji takiej jak ciasto na pierogi. Dzielimy je na trzy części, formujemy kulki i wałkujemy. Smażymy na patelni bez oleju, po minutę na każdą stronę, uważając by placki nie stały się zbyt twarde.




Placuszki serowe

Składniki:

  • jajko
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki 
  • łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:

Ser ucieramy z jajkiem i cukrem, formujemy placki, które obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.




Bataty z serkiem almette i szpinakiem

 Składniki:
  
  • 1 batat
  • pół opakowania serka śmietankowego almette
  • 4 suszone pomidory
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • 50 g wędzonego łososia
  • zioła prowansalskie 
  • sól morska
 Przygotowanie:
Obrać batata, pokroić w plasterki, posypać ziołami i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około pół godziny.
Rozmrożony szpinak wrzucić na patelnię, dodać ząbek czosnku i pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą morską.
Upieczone ziemniaki posmarować serkiem, następnie ułożyć wędzonego łososia i szpinak.
Smacznego! 








Aromatyczny makaron z suszonymi pomidorami

 

Składniki (na jedną porcję):
  • dwa suszone pomidory
  •  50 g makaronu pełnoziarnistego
  • 10 g orzechów nerkowca
  • niewielka ilość białej cebuli
  • ząbek czosnku
  • koperek
  • olej kokosowy (łyżka)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Rozgrzewamy patelnię, podsmażamy pokrojone suszone pomidory, cebulę i sprasowany ząbek czosnku. Gdy cebula lekko się zarumieni dodajemy kawałki orzechów nerkowca oraz ugotowany makaron. Podsmażamy wszystko razem przez kilka minut i dodajemy koperek. Smacznego!


Spaghetti

Składniki:


  • 100 g mięsa mielonego (ja użyłam z indyka)
  • 100 g  makaronu kukurydzianego
  • pomidory w puszce
  • olej kokosowy 10 g
  • przyprawa do drobiu
  • zioła prowansalskie
  • cebula


Przygotowanie:


Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso mielone i doprawiamy przyprawą do drobiu. Następnie dodajemy pomidory w puszce i zioła prowansalskie. Makaron gotujemy i łączymy z sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz