piątek, 23 grudnia 2016

Z batatami w roli głównej :)

                   Bataty jak większość zdrowych produktów nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie. Polecane są dla osób ze słabszym wzrokiem oraz cukrzycą, ponieważ regulują poziom glukozy we krwi. Słodkie ziemniaki zawierają również szczawiany, które mogą utrudnić wchłanianie wapnia w organizmie, nie są więc polecane dla osób, które mają problemy z nerkami.



Bataty z serkiem almette i szpinakiem

 Składniki:
  
  • 1 batat
  • pół opakowania serka śmietankowego almette
  • 4 suszone pomidory
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • 50 g wędzonego łososia
  • zioła prowansalskie 
  • sól morska
 Przygotowanie:
Obrać batata, pokroić w plasterki, posypać ziołami i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około pół godziny.
Rozmrożony szpinak wrzucić na patelnię, dodać ząbek czosnku i pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą morską.
Upieczone ziemniaki posmarować serkiem, następnie ułożyć wędzonego łososia i szpinak.
Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz