sobota, 11 marca 2017

Jak zrobić własną, bezglutenową mąkę?

                         


                     Nie jest to ani trudne, ani drogie. W sklepach możemy dostać różnego rodzaju mąki, ale często ich cena jest wysoka. Dzięki domowym sposobom i minimalnym wysiłku możemy zaoszczędzić trochę pieniędzy!

1. Mąka owsiana. Nic trudnego! Potrzebujemy płatki owsiane, które mielimy w blenderze lub młynku do kawy, długość mielenia zależy od tego jaki rodzaj mąki chcemy uzyskać.

2. Mąka ryżowa. Cena sklepowej mąki ryżowej to około 8 zł. W domu możesz samemu przyrządzić taką mąkę za nie więcej niż 4 zł. Wystarczy mieć biały ryż i młynek. Długość procesu mielenia jest zależna od tego jaki stopień zmielenia chcemy uzyskać.

3. Mąka kokosowa. Do jej przygotowania potrzebujemy wiórki kokosowe. Mielimy je jak najkrócej się da! Z powodu wytrącania się tłuszczu zawartego w wiórkach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz