Białka zawarte w mięśniach umożliwiają ich kurczenie się, a więc także i ruch. Stanowią ważny budulec dla naszego organizmu. Bez nich niemożliwy jest wzrost i rozwój mięśni. Białko w naszej diecie powinno być dobrze zbilansowane, nie możemy zjadać go tyle ile chcemy. Przyjmuje się, że należy spożywać około 1 g białka na kilogram masy ciała, u sportowców jednak wygląda to trochę inaczej. Ilość białka w diecie waha się od 1,5 do nawet 3 gram na kilogram masy ciała. Niedobór białka powoduje ogólne osłabienie, zmniejszenie odporności oraz spadek masy ciała. Natomiast nadmiar białka może powodować zaburzenia metabolizmu oraz pracy wątroby i nerek.
Oto produkty zawierające najwięcej białka w 100 gramach produktu:
- Soja: 35,9 grama.
- Parmezan: 36, 6 grama.
- Orzeszki ziemne: 25,3 grama.
- Soczewica: 23,5 grama.
- Tuńczyk: 21,5 grama.
- Wołowina: 20,6 grama.
- Indyk: 20, 6 grama.
- Ciecierzyca: 19,8 grama.
- Ser mozzarella: 18,5 grama.
- Kurczak: 18 gram.
- Otręby pszenne: 16 gram.
- Orzechy włoskie: 14,4 grama.
- Twaróg półtłusty: 13,5 grama.
- Jaja kurze: 12,5 grama.
- Orzechy laskowe: 12 gram.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz