Składniki:
Biszkopt
- 5 jajek
- 130 g maki kukurydzianej
- 150 g cukru trzcinowego lub innego słodu :)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka (na zmniejszonych obrotach).
Potem dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy około 20-30 cm. Pieczemy w temp. 180 stopni mniej więcej 30 minut.
Masa z serka mascarpone
- 40 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 500 g serka mascarpone
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo mascarpone, następnie szpatułką dodajemy ubite na sztywno białka. Masa gotowa!
Upieczony biszkopt kroimy poziomo na dwa mniejsze, umieszczamy jeden z nich w tortownicy, następnie nasączamy naparem z zimnej już kawy (w ilościach jakie preferujemy), wykładamy połowę masy z serka mascarpone, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, który również nasączamy, wykładamy resztę masy i posypujemy kakao. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz