środa, 4 stycznia 2017

BIAŁKA

            Białka zawarte w mięśniach umożliwiają ich kurczenie się,  a więc także i ruch. Stanowią ważny budulec dla naszego organizmu. Bez nich niemożliwy jest wzrost i rozwój mięśni. Białko w naszej diecie powinno być  dobrze zbilansowane, nie możemy zjadać go tyle ile chcemy. Przyjmuje się, że należy spożywać około 1 g białka na kilogram masy ciała, u sportowców jednak wygląda to trochę inaczej. Ilość białka w diecie waha się od 1,5 do nawet 3 gram na kilogram masy ciała. Niedobór białka powoduje ogólne osłabienie, zmniejszenie odporności oraz spadek masy ciała. Natomiast nadmiar białka może powodować zaburzenia metabolizmu oraz pracy wątroby i nerek.


Oto produkty zawierające najwięcej białka w 100 gramach produktu:

  • Soja: 35,9 grama.
  • Parmezan: 36, 6 grama. 
  • Orzeszki ziemne: 25,3 grama.
  • Soczewica: 23,5 grama.
  • Tuńczyk: 21,5 grama.
  • Wołowina: 20,6 grama.
  • Indyk: 20, 6 grama.
  • Ciecierzyca: 19,8 grama.
  • Ser mozzarella: 18,5 grama.
  • Kurczak: 18 gram.
  • Otręby pszenne: 16 gram.
  • Orzechy włoskie: 14,4 grama.
  • Twaróg półtłusty: 13,5 grama.
  • Jaja kurze: 12,5 grama.
  • Orzechy laskowe: 12 gram.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz