czwartek, 26 stycznia 2017

Przepis na pyszne tiramisu!

 

Składniki:

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 130 g maki kukurydzianej
  • 150 g cukru trzcinowego lub innego słodu :)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie:

Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka (na zmniejszonych obrotach).
Potem dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy około 20-30 cm. Pieczemy w temp. 180 stopni mniej więcej 30 minut.

Masa z serka mascarpone

  • 40 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 500 g serka mascarpone
Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo mascarpone, następnie szpatułką dodajemy ubite na sztywno białka. Masa gotowa!

Upieczony biszkopt kroimy poziomo na dwa mniejsze, umieszczamy jeden z nich w tortownicy, następnie nasączamy naparem z zimnej już kawy (w ilościach jakie preferujemy), wykładamy połowę masy z serka mascarpone, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, który również nasączamy, wykładamy resztę masy i posypujemy kakao. Gotowe!





 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz