Składniki:
Ciasto:
- 120 g masła roślinnego
- szklanka wody
- szklanka mąki owsianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego wodę, następnie mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do zimnej masy dodać jaja i proszek do pieczenia. Piec na dużej blasze pierwsze 10 min w 200 stopniach, a kolejne 15 min w 180 stopniach.
Krem:
- 2 budynie wanilinowe (80 g)
- 750 ml mleka sojowego
- 200 g masła
- 6 łyżek miodu lub innego słodu
Przygotowanie:
Zagotować pół litra mleka z miodem, w pozostałym mleku rozpuścić budynie i dodać do wrzącego mleka. Gotować do uzyskania gęstej masy, następnie odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na godzinę. Gdy nasz budyń dobrze stężeje należy dodać do niego masło i zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz