wtorek, 28 marca 2017

Karpatka, dziś przepis na to pyszne ciacho! :P

Składniki:

Ciasto:


  • 120 g masła roślinnego
  • szklanka wody
  • szklanka mąki owsianej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek 
Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego wodę, następnie mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do zimnej masy dodać jaja i proszek do pieczenia. Piec na dużej blasze pierwsze 10 min w 200 stopniach, a kolejne 15 min w 180 stopniach.

Krem:

  • 2 budynie wanilinowe (80 g)
  • 750 ml mleka sojowego
  • 200 g masła
  • 6 łyżek miodu lub innego słodu
Przygotowanie:

Zagotować pół litra mleka z miodem, w pozostałym mleku rozpuścić budynie i dodać do wrzącego mleka. Gotować do uzyskania gęstej masy, następnie odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na godzinę. Gdy nasz budyń dobrze stężeje należy dodać do niego masło i zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz