czwartek, 30 marca 2017

Która część monte jest waszą ulubioną? :P

Dziś mam dla was przepis na to cudo! Smakuje świetnie i jest zdrowszą wersją sklepowego monte. Oto przepis:

Składniki:


  • 120 g orzechów laskowych
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 30 g orzeszków ziemnych bez soli
  • 100 g kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kakao
Przygotowanie:

Kaszę prażymy przez kilka minut w suchym garnku. Następnie płuczemy zimną wodą i gotujemy około 15 minut do miękkości. Orzechy laskowe prażymy na patelni, tak aby skórka stała się mocno brązowa i odchodziła od orzechów. Następnie pocieramy nasze orzechy, by pozbyć się skórki. Do blendera wlewamy mleko i wsypujemy nasze fistaszki oraz oczyszczone orzechy laskowe. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy, im dłużej tym lepiej! Dodajemy cukier i szczyptę soli dla wydobycia smaku. Następnie wrzucamy ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Połowę kremu przekładamy do miseczki, do pozostałego dodajemy kakao i mieszamy. Krem czekoladowy przekładamy do pucharków, na wierzch wylewamy jasną masę. Tak przygotowany deser chłodzimy w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz